Särg tomatis – konserv

Posted by
|

Kevadise siirdesärje püügil ei ole haruldased saagid, mis küündivad ühel püügipäeval paarikümne kiloni. Nüüd kui selliseid püügipäevi teha paar-kolm, koguneb kokku tõsine hulk kena särge. Loomulikult läheb valdav enamus sellest kogusest kõigil soola ning nöörile kuivama. Kuid kas teinekord ei tahaks vaheldust? Kuidas kõlab näiteks särg tomatis? Valges marinaadis? Õlis? Ning kui kasutatavad purgid ning kaaned korralikult steriliseerida, säilivad selliselt valmistatud kalahoidised sama hästi kui kuivatatud kala.

Info

  • Valmistamise aeg: 8 tundi
  • Käik: hoidis
  • Kogus: neli 0.5l purki

Koostisained

  • 2.5kg särge
  • 300g sibulat
  • 2kg tomateid
  • 150g taimeõli
  • 4 nelki
  • 4 loorberilehte
  • 4 tera pipart
  • 4-5spl suhkrut
  • 1spl soola
  • 4-5spl 5% äädikat

Valmistamine

Pese kasutatavad purgid-kaaned korralikult puhtaks ning steriliseeri keevas vees. Puhasta särjed, eemalda pead, sabad, uimed. Pese kalad korralikult puhtaks. Kui vesi on kaladelt veidike ära nõrgunud, määri kalad soolaga, arvestusega 1tl soola 1kg kalade kohta. Lase neil pool tundi seista. Seejärel paneeri kalad jahus ning pruunista pannil taimeõlis kenasti kuldseks.

Jäta kalad jahtuma ning valmista tomatikaste. Selleks vala pannile 150g taimeõli ning pruunista selles 300g ratasteks lõigatud  sibulat. Kuumuta potis purustatud tomateid, lisa sinna kõik maitseained ning pruunistatud sibul koos taimeõliga. Lase tomatikaste keema.

Nüüd lõika praetud särjed sobilikeks tükkideks ning lao purkidesse. Peale vala tulikuum tomatikaste. Tee seda ettevaatlikult ning vähehaaval, et purgid saaksid üles soojeneda ning klaas ei puruneks. Ära vala purke pilgeni täis, vaid jäta 2cm pealt vabaks.

Nüüd aseta purgid varem valmis pandud suurde, kuuma vett täis potti, mis on sama kõrge kui purgid. Kui kõik purgid on potis, peaks vee tase olema umbes 3-4cm allapoole purkide ülemist serva. Kata pott kaanega ning lase keema. Kuumuta purke sedasi 50 minutit. Seejärel sulge purgid kaantega ning kuumutada samas potis ühtejutti 6 tundi. Peale selle aja möödumist, keera poti alt tuli kinni ning jäta jahtuma. Ära purke potist välja võta, need peavad jahtuma koos veega.

Parema säilivuse saavutamiseks võid purgid veel kolm korda 24 tunni jooksul läbi kuumutada, 90 minutit iga kord ning iga kord lastes neil koos potis oleva veega jahtuda.

Liitu artikli aruteluga

Add a comment