1. Rait Lotamõis

    Lõhekebab koriandrikastmega

    by
    Comment
    Grillhooaeg on täies hoos ning nädalavahetuseks lubatakse miskit täitsa suveilmalaadset. Seega võib kindel olla, et suurem osa kalameestest lükkab kalalt tagasi jõudes grilli sooja. Miks mitte seekord aga kostitada ennast ja sõpru tavapärasele grillribile lisaks ka mõnusa ja mahlase lõhekebabiga?
  2. Rait Lotamõis

    Jaapanipärane lõhepea supp

    by
    Comment
    Selle supi nimi on palju kõhedusttekitavam, kui supp ise. Jah, supi valmistamisel kasutatakse lõhepäid rammusa puljongi saamiseks ning lihatükid pärinevad samuti peadest. Kuid supis ei leidu ringi hulpivaid silmamunasid, ajutükki ega lõualuid. Tegemist on maitsva jaapanipärase miso nuudli supiga. See valmib kiirelt ning on super maitsev. Kui oled kord seda...
  3. Rait Lotamõis

    Kala õlletaignas

    by
    Comment
    Taignas kala on minu üks lemmikumaid snäkke. Fritüüritud krõmpsuva koorikuga mahlased kalasuutäied – mis võiks olla mõnusam õhtul teleka ees mugimiseks? Käesolevas retseptis on taigna valmistamisel kasutatud vee asemel õlut, mis lisab taignale õhulisust ning annab mõnusa tummise maitse.
  4. Rait Lotamõis

    Grillitud haug – a la margarita

    by
    Comment
    Haug on kala. mida annab valmistada väga erinevat moodi. Eriti siis, kui tegu on värskelt püütud kalaga. Kuid ka peale pikka sügavkülmas seismist on tegu endiselt väga maitsva lihaga kalaga, kui teda enne valmistamist turgutada mõnetunnise muna- ning piimasegus leotamisega. Alljärgnev retsept on mõjutatud Hispaania köögist ning võiks pakkuda meeldivat...
  5. Rait Lotamõis

    Linask grillil

    by
    Comment
    Linask oma maitsva valge lihaga on üks minu isiklikke lemmikuid. Kuigi mõnedes veekogudes on neil juures tuntav mudamaitse, on selle leevendamiseks mitmeid meetodeid. Näiteks piimas leotamine ning marineerimine annavad häid tulemusi. Paraku on mõnel juhul mudamaitsest lahti saamine pea aegu, et võimatu. Sellisel puhul kasutan ma alati toimivat nippi –...
  6. Rait Lotamõis

    Grillitud lestakala

    by
    Comment
    Usun, et enamus kalamehi toimetab saadud lestakaladega kahel võimalikul viisil. Kas lähevad kalad nöörile kuivama või pannile praadima. Aga mina pakuksin välja veidi teistsuguse ning rohkem suvehooaja vaimus lähenemise – viska lest grillile! Hoiatus – alljärgnevast lihtsast roast saadav maitseelamus võib olla just see, mis ka seni lestakalale veidi põlglikult...
  7. Rait Lotamõis

    Grillitud kala / köögiviljaroog

    by
    Comment
    Grillhooaeg on täies hoos ning vahelduseks rasvasele lihale ja vorstikestele soovitaks lahedamat kala- köögiviljarooga. Valmistamiseks sobivad praktiliselt kõik kalaliigid ning üldse jätab kogu roog Sulle vabad käed katsetamiseks ning eksperimenteerimiseks, et võiksid leida selle just endale kõige maitsvama koosluse.
  8. Rait Lotamõis

    Grillitud koger

    by
    Comment
    Suure ning ilusa merekogre kulinaarseid omadusi ei hinnata minu arvates piisavalt. Erinevalt madalate ning umbsete magedaveeliste veekogude põhjamudas tuhnivatest liigikaaslastest ei ole neil sugugi sellist kirutud omapärast mudamaitset juures. Nad on ilusa valge lihaga kalad ning neist valmistatud toidud saavad suisa fantastilised. Kuna grillhooaeg on paljudel juba avatud, siis on...
  9. Rait Lotamõis

    Praetud haug maitsva kastmega, kartulipudru ning rukkolasalatiga

    by
    Comment
    Tänane päev on kõigi spinningistede jaoks pidupäev – haugi püügikeeld on tänasest jälle selleks aastaks läbi ning vahetult peale kudemist on haugid näljased ja nõus rabama kõike, mida neile ninaette sokutatakse. Seega on saabuval nädalavahetusel tavapärasest tublisti rohkemates Eesti peredes laual haugist valmistatud pidusöök. Kui ideed, mida haugist valmistada, kipuvad...
  10. Rait Lotamõis

    Praetud angerjas

    by
    Comment
    Angerjas – tavapäraselt oleme harjunud nägema ning sööma teda kahes varjandis: suitsutatult või tarrendatult. Aga ka pannil praetuna võib sellest hõrgutavast kalast valmida vägagi maitsev roog. Alljärgnevalt toon ära ühe retsepti, mille järgi valmistatud toitu pakub oma klientidele Bahrs Restoran
  11. Rait Lotamõis

    Ahjus valmistatud säinas

    by
    Comment
    Hiiumaal ning Saaremaal tõmmatakse praegusel ajahetkel ilusat kevadist säinast ämbritega välja. Väiksemad tegelased rändavad loomulikult oma särjest sugulastega kõrvuti nöörile kuivama kuid mõnest suuremast tegelasest võiks valmistada vahelduseks midagi mõnusat ja maitsvat, mille valmimist ei peaks kuude kaupa ootama. Üheks lahenduseks pakun välja alljärgneva lihtsalt valmiva ahjuroa retsepti.
  12. Rait Lotamõis

    Lõheomlett

    by
    Comment
    Omlett on üks väga mõnus ja maitsev hommikusöök. Nii, et mis saaks ühele kalasõbrale olla parem, kui lõheomlett. Selle valmistamine käib sama lihtsalt ja kiirelt kui tavalise munaomleti valmistamine.
  13. Rait Lotamõis

    Kuivatatud särg, ehk – vobla!

    by
    Comment
    Vanasti, kui inimese põhitegevuseks oli jahindus, kalandus ning maaharimine, tuli osata saadud produkte töödelda moel, mis võimaldas neid pikalt säilitada. Eriti kehtis see kala kui eriti kiirelt rikneva toote puhul. Kala töötlemine algas koheselt peale saagi koju toomist. Suitsutamine, kuivatamine, soolamine, marineerimine – kõik need meetodid on kasutusel ka tänapäeval....
  14. Rait Lotamõis

    Särg tomatis – konserv

    by
    Comment
    Kevadise siirdesärje püügil ei ole haruldased saagid, mis küündivad ühel püügipäeval paarikümne kiloni. Nüüd kui selliseid püügipäevi teha paar-kolm, koguneb kokku tõsine hulk kena särge. Loomulikult läheb valdav enamus sellest kogusest kõigil soola ning nöörile kuivama. Kuid kas teinekord ei tahaks vaheldust? Kuidas kõlab näiteks särg tomatis?
  15. Rait Lotamõis

    Turb ahjuvormis

    by
    Comment
    Turb on kala, keda meie poeletilt just tihti ei leia. Samuti ei juhtu just sageli, et nii muuseas laupäeval ussi ujutama minnes teda trehvame. Kuid kalamehed, kes teda on kohanud, ning veel enam – maitsta on saanud, leiavad end ikka ja jälle jõgede äärest. Kuid mitte “punast” jahtimas vaid kannatlikult...
  16. Rait Lotamõis

    Siig lihtsalt sidruni ja rohelusega

    by
    Comment
    Siig on värske, pehme maitsega kala, mis sobib põhiroaks aastaringselt. Siig on ühtmoodi võrratu kiire ning lihtsa pearoana, kui muljetavaldavate peol serveeritavate suupistetena. Siiga võib küpsetada, grillida, pošeerida või praadida vaid minutitega. Nii palju erinevaid võimalusi siiakala maitsvaks valmistamiseks. 
  17. Rait Lotamõis

    Tint küpsetatud peediga

    by
    Comment
    Talvine tindipüük on osa talipüügi võlust. Ämbritega seda kurgilõhnalist kala on koju vedanud vast igaüks, kes sobival ajal Pärnu jõele sattunud on. Tihtipeale hakatakse aga alles kodus, kui hasart on mööda läinud, mõtlema et mida kogu selle laariga pihta hakata.
  18. Meelis Kolk

    Pasta jõekarpidega

    by
    Comment
    Kui kalasaak ei olnud kiita või tahad koduseid üllatada millegi uue ja põnevaga, proovi jõekarpe. Selle tarbeks mine poodi ja soeta endale piisav kogus jõekarpe, pisut tagliatellat ja asu kokkama.