Söötadest – tainas

Avaleht Forums Kalakoht.ee Kalad Söötadest – tainas

  • This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
    Posts
    • Tainas on taas üks universaalne õngesööt. Seda annab koostada ning maitsestada vastavalt sellele, millist kala me sellega püüda soovime. Taigna koostisosadeks võib olla mis iganes mida me külmkapist leida võime. Lihtsustatult võib öelda, et taigna valmistamiseks segatakse kuivad koostisosad vee, muna, margariini või muu siduva ainega, et moodustada piisavalt tihke mass, mis hästi konksul püsiks. Tainas pressitakse ümber konksu. Mina isiklikult jätan konksu teraviku alati välja, parema haakimise kindlustamiseks.
      Saia tainas
      Saia tainast on kasutatud kalapüügil juba aastasadu. Ja väga edukalt. Inglane Izaak Walton, kes on sellise kuulsa kalameeste piibli autor nagu “The Compleat Angler,” soovitas kasutada saiasisust ning meest valmistatud tainast. Tema lisas sinna veel jänese või kassi liha – viimast küll tänapäeval soovitada ei saa. Turb on näiteks kala, kes väga kõrgelt sellist magusat tainast hindab.

      Lihtsaim viis saiast tainast valmistada, on võtta viil saia, eemaldada sellelt koorik. Seejärel saiasisu veidikene märjaks kasta ning hakata seda sõrmede vahel mudima kuni tulemuseks on sobiva konsistentsiga tainas. Kui vett sai liialt palju ning tulemuseks vesine plöga, tuleb lihtsalt võtta teine saiaviilu sisu ning selle lisamisega tainast taas paksendada.

      NB: Kui kasutad väga värsket saia, pole suure tõenäosusega vett vaja lisadagi. Lihtsalt sõrmede vahel saiasisu muljudes saad tulemuseks kvaliteetse õngesööda.

       
      Tainaste retsepte
      Mine võta poest päts saia. Mina tavaliselt pöördun aegunud, või pea-aegu aegunud saiade korvi poole, kui selline asi poes olemas on ning saan oma sööda veelgi soodsamalt kätte. Võid kaupluses ka personalilt küsida, ega neil ei ole säilivuse tähtaega ületanud või kohe kohe ületavat saia mis läheb ära viskamisele. Sel moel saate oma konksusööda tunduvalt odavamalt või suisa tasuta. Kodus lase sai läbi blenderi ning saad peenikese puru, mida vee või muude vedelikega segades saad esmaklassilise söödataigna.

      Mina võtan umbes kahe viilu jagu saadud puru ning valan kaussi. Siis lisan pool klaasi poest ostetud peibutussööta ning segan kuivalt läbi. Mina värvaineid oma taignale tavaliselt ei lisa. Seejärel lisan sutsaka vett – veerand klaasi võibolla. Kui segu jääb kuivaks, lisan veel vett. Vee koguse ning saiapuruga reguleeringi lõpliku taigna paksuse paika. Et ta oleks piisavalt tihke et konksul püsiks.

      Kui mul peibutussööta käepärast ei ole ning valmistan tainast ainult saiast, siis lisan ma tavaliselt ka lõhnaaineid – maasikas või vanill.

      Alljärgnevalt mõned jahu baasil tainaste retseptid, mis on edukaks osutunud. Kõik kogused on ligikaudsed, mina ei saa kunagi vee kogust esimesel katsel paika.

       
      Retsept 1

      350ml nisu- või odrajahu
      150ml vett
      1 tl toiduvärvi (omal valikul)
      1 või 2 tl lõhnaainet

       
      Retsept 2

      350ml nisu- või odrajahu
      300ml peibutussööta
      150ml vett
      1tl toiduvärvi

       
      Retsept 3

      250ml nisu- või odrajahu
      250ml purustatud bolie’sid
      150ml vett

       

      Kui Sa kasutad toiduvärvi ja/või lõhnaaineid, siis sega need lisatava veega

       
      Valmistamine
      Vala kuivained kaussi ning lisa vesi. Sega puulusikaga kuni segu pakseneb ning jääb lõpuks klimpi Sinu lusika ümber. Puista veidi jahu lauale või tööpinnale. Tõsta lusikas, kuhu külge tainas on nüüd jäänud, kausist välja ning eralda tainas lusika küljest. Aseta tainas jahusele tööpinnale ning hakka seda kätega sõtkuma. Kui tainas on liialt kleepuv, lisa veidi jahu. Sõtku senikaua, kuni tainas on pehme ja veniv, ilma igasuguste tükkideta. Umbes 5 minutise sõtkumise tulemusena peaks ta selliseks muutuma. Eralda taignast piisav tükk, mille kalale kaasa võtad, ülejääk pista õhukindlalt suletavasse kilekotti ning kotiga külmkappi.

      Valmis tainas ei säili rohkem, kui nädalapäevad, isegi külmkapis.

       

      Ongi kõik! Sööt on valmis – mine kalale!

Viewing 0 reply threads

You must be logged in to reply to this topic.

Pinnavirvendus [RSS]

Viewing 1 - 5 of 54 items

Värsket Foorumites