Söötadest – Sai

Avaleht Forums Kalakoht.ee Õpetused ja juhendid Söötadest – Sai

  • This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
    Posts
    • Leib ning sai on õngesöödana sama vanad, kui õngitsemine ise ning toimib tänapäeval meil sama efektiivselt, kui kunagi koopainimestel. Nad on vabalt saadaval paljudes erinevates suurustes, kujudes ning toonides kuid kalamehele on tavaline sai söödana parim. Mida värskem, seda parem. Saia saab edukalt kasutada mitmete erinevate kalaliikide püügil, alates väikeste tükkidega püütud särgedest kuni tikutopsi suurust saiakoorikut ahmava kümnekilose karpkalani välja.

      Saia kasutamisel õngesöödana on väga erinevaid versioone, kuid vast kolm enamlevinumat meetodit on sisu, koorik ning pellet(graanul?).
      Sisu
      Saia sisu on sööt, mis õigesti kasutatuna upub aeglaselt ning ahvatlevalt. Ta pakub huvi mitmetele erinevatele kalaliikidele. Vali oma konks vastavalt kasutatava saiatüki suurusele. Kui sihtmärgiks on särg ning kasutatavad saiatükid on pisikesed, kasuta konksu suurusega 14 – 12. Kui püüad suuremat liiki kalu nagu karp, linask või turb ning saiatükk on toekam, kasuta konksu vahemikus 10 – 6. Konksu söödastamiseks võta lihtsalt tükk värsket saiasisu, aseta konks saiatüki keskele ning voldi natuke saia mõlemalt poolt ümber konksujala. Seejärel pigista sai tihkelt ümber konksujala kokku. Vaata, et konksu teravik katmata jääks. Tulemuseks peaks olema ilus kohev saiatükk kenasti konksule kinnitatuna. Tihti kardetakse sööda konksult irdumist ning seetõttu pressitakse saiatükk pigem klombiks ümber konksu. Säärane sööt aga ei ahvatle ühtegi kala ning tihtipeale on ta liialt tihke, et võtu korral õnnestuks kala haakida. konks lihtsalt ei tungi saiaplönnist läbi. Saiasisu peab konksul olema kohev ja pehme ning ta peab konksult lahti tulema iga haakimise ja rakenduse välja kerimisega. Kui ei tule – siis pigistad Sa saia konksule liialt kõvasti.
      Koorik
      Saiakoorik on väga hästi ujuv sööt, mis on ülimalt tõhus pinnalt toituvate kalade püügil nagu karp, turb ning särg. Ainult särjepüügil, kus vaja läheb väga pisikesi kooriku tükikesi, saab kasutada viilutatud saia. Muudel juhtudel tuleb hankida vana head ning tänapäeval juba harulduseks muutuvat pätsisaia. Taaskord – vali konksu suurus vastavalt sööda suurusele kuid enamikel juhtudel vali suur laia kaarega konks suurusega 6 kuni 2. Konksu söödastamiseks rebi lihtsalt sobiliku suurusega tükk saiakoorikut, suru konks läbi kooriku ning siis uuesti läbi kooriku tagasi nagu juuresoleval pildil näha. Koorik pehmeneb vees väga kiiresti, seega pole konksu teraviku välja jätmine oluline, ta tungib haakimisel kergelt läbi sööda.

      Lisaks pinnalt püüdmisele võib saiakoorikut edukalt kasutada ka vees hõljuvana, näiteks põhjaõnge kasutades. Selline püügiviis võib olla väga edukas mudase põhja või tiheda põhjataimestiku puhul. Saiakooriku ujuvus tõstab ta siis kenasti takistustest kõrgemale, kalale kättesaadavasse vabamasse vette.
      Pellet ehk graanul
      Graanul on meil vähe levinud saia õngesöödana kasutamise vorm kuid mujal maailmas on tegu juba pikemat aega kasutusel oleva lahendusega. Oma olemuselt on saiagraanul lihtsalt pehmest saiaviilust välja pressitud silinder, mis on seeläbi muutunud veidike tihkemaks. Kvaliteetse graanuli saamiseks on oluline õigete töövahendite olemasolu.  “Saiaraual” peaks olema terav messingist lõiketera mille sisse on lõigatud pilu välja pressitud saiatüki lihtsaks konksustamiseks. Paljud kalavarustuse tootjad toodavad väga häid ning kvaliteetseid “saiaraudu”(ing. k. bread punch) erinevate terade läbimõõtudega mis võimaldab kasutada saia sel moel väga erinevate kalaliikide püüdmisel. Kasutamiseks aseta lihtsalt saiaviil kõvale aluspinnale ning suru tööriist saia sisse samal ajal teda pöörates, et saavutada puhas lõige. Nüüd on Sul saiagraanul saiast välja lõigatud ning istub tööriista lõikeosas kinni. Selleks, et graanul konksule saada, kasuta lõiketeras asuvat soont. Läbi selle soone suru konks saiagraanuli sisse. Sobiv konksu suurus võiks jääda 22 ja 18 vahele. Pea meeles, selline graanul paisub vees praktiliselt kaks korda suuremaks.
      Sai kui peibutussööt
      Kaks enamlevinud viisi saia peibutusena kasutada on saiapuder ja saiapuru. Saiapudru valmistamiseks võta lihtsalt mõned päevad seisnud saiaviilud, aseta ämbrisse, lisa vett ning pigista peale mõne minutilist seismist kätega pudruks. Tulemuseks peaks olema piimjas puder, kus on mõned tükid sees. Selline peibutus toimib eriti hästi jõgedel turvapüügil.

      Saiapuru ei ole sama mis riivsai. Saiapuru saamiseks võta saiaviilud, eemalda neilt koorikud ning pista koorikud blenderisse. Purusta vähemalt minut aega täisvõimsusel. Seejärel lisa saia sisud ning purusta edasi kuni tulemuseks on ühtlane peenike puru. Selline sööt on väga hästi kasutatav avatud söödatopsiga fiideripüügil või näiteks talvisel särjepüügil.
      Nippe saiaga püüdmisel

      Tihedama graanuli saamiseks rulli saiaviilud enne graanuli väljapressimist üle taignarulliga või pudeliga. Siis ei tule graanul rakendust sisse heites konksult lahti.
      Saia söödana kasutades hoia teda alati õhutihedas kilekotis ning võta sealt välja niipalju kui hetkel vaja läheb. Muidu kuivab sai liialt kiiresti.
      Et saiasöötasid erksamaks muuta, proovi neid piserdada toiduvärviga.
      Saiapuru säilib külmkapis väga hästi. Seega kui Sul püügipäevast midagi üle jäi, pista see õhutihedasse kotti ning külma. Sedasi säilib ta mitu kuud.

Viewing 0 reply threads

You must be logged in to reply to this topic.

Pinnavirvendus [RSS]

Viewing 1 - 5 of 54 items

Värsket Foorumites