Söötadest – kartul

Avaleht Forums Kalakoht.ee Kalad Söötadest – kartul

  • This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
    Posts
    • Kartul, nagu mitmed muud tänapäevased söödad võeti esialgselt kasutusele karbipüüdjate poolt, et püüda tõeliselt suuri isendeid. Tänaseks on kartul populaarne sööt ka linaski-, särje-, latika- ning säinapüügil. Kartuli eeliseks on fakt, et pisikene kala teda maitsema ei tule kuid tõeliselt suurtele põrsastele on ta vägagi ahvatlevaks suutäieks. 

       

      Keedetud kartul on karbisöödana endiselt kasutusel, kuid on samal ajal muutunud ka kõrgelt hinnatud söödaks muudele põhjalt toituvatele kalaliikidele. Kartuli atraktiivsust võib suure tõenäosusega seletada kala uudishimuga, mis isegi tavapäraselt sedavõrd pelglikud kalad nagu karp, linask ja latikas paneb nende jaoks tundmatut toitu proovima. Selleks, et kaladele pakutavat toitu eelnevalt tutvustada, kasuta eelsöötmist – kalastamisele eelneval paaril päeval loobi peotäis väiksemaid keedetud kartuleid sinna, kust püüdma soovid hakata. Tee seda võimalikult täpselt ühel ja samal kellaajal.

       
      Ettevalmistus
      Vali väiksemad kartulid – maksimaalselt golfipalli mõõtu. Pane nad koos koorega keema ning keeda 15-20 minutit. On väga oluline, et kartulid ei keeks päris pehmeks. Muidu ei püsi nad konksul ning lendavad iga heitega sealt minema, või lagunevad nad konksult vees kala võttu oodates. Sobilik keedetuse aste on selline, kui kartulile sõrmega vajutades kerge lohk sisse tekib. Enne konksul kasutamist tuleb kartulid koorida.

       
      Püük põhjaõngega
      Põhjalt püük on kõige tavapärasem viis kartulit kasutada. Kuna kartul ise on piisavalt raske sööt, ei vaja rakendus eraldi raskustamist. Kartul vajub omal jõul piisavalt kiirelt põhja ning püsib seal paigal. Mõnikord, kui tegemist on mudasema põhjaga, kipub kartul oma raskusega põhjamudasse uppuma ning ei ole seetõttu kaladele leitav. Sellisel juhul kasuta söödana kartulist lõigatud viilu. Kartuli viil jääb kenasti põhjale lamama.

       

      Kartuli konksustamiseks torka temast auk läbi ning vii lipsu tamiil sealt läbi (augu torkamise asemel kasutatakse ka plastikust toru kartulisse surumist, see aitab kartulil paremini ühes tükis püsida kuna tamiil ei saa kartulisse sisse lõikuda) ning kinnita lipsu otsa sobiva suurusega konks. Seejärel tõmba tamiilist konks tasakesi kartuli sisse.

Viewing 0 reply threads

You must be logged in to reply to this topic.

Pinnavirvendus [RSS]

Viewing 1 - 5 of 54 items

Värsket Foorumites